SYKKELTUR

 

Alpene til Mont Ventoux

 

06.08.10 – 15.08.10

 

 

06.08.10 Reise Kristiansand – Annecy.

 

Jobbet for Kristian til 23:00 og kom meg opp til avreise 05:00 fra Langemyr.  Fikk merkelig nok med meg kjede og kasett til sykkelen på flyet.  Så de andre i Kjøben, men tok ikke kontakt før på flyet til Grenoble der Per og Nina be de første av bekjentskapene.  Kort busstur til Annecy hvor vi slappet av og tok en bytur. Nydelig by ved et vann.  

 

Slik så det ut i Annecy

 

Annecy innerst ved vannet

 

Fikk skrudd sammen sykkelen og skiftet til 27-tenners kassett for å få det letter opp bakkene.  Middagen på hotellet var ok, men ikke mer.  Fant ut at jeg i panikken hadde pakket nok, nok til to.  Kameraet mitt hadde vært på stranden på Grand Canaria og likte ikke sanden mere.  Måtte bruke speilrefleks­kameraet resten av turen. 

 

 

 

07.08.10 Første sykkeldag Annecy til La Clusaz, 102 km 2470 høydemeter

 

Frokosten var fin for de som ville ha søtt, men ok for de andre.  Mye bråk i matsalen.  Vi ble klare til avgang 09:00 og kjørte ekstremt rolig langs vannet og til første bakken.  Jeg ble som ventet nesten sist opp til toppen, Col de la Forclaz-de Montmin, hvor vi spiste standard lunch, baguetter. 

 

 

 

Utsikt

 

 

 

Bakken var stedvis bratt og tung.Syklet videre bratt nedover, var litt redd, og noen fate kilometre til neste bakke.  Opp-Opp-opp til  Col de la Croix-Fry. 

 

 

 

Her var det en fin nedkjøring til La Clusaz.  Fin landsby dette også. Skulle ta en ekstratur og trykket inn ruten på GPS-en.  Den gikk "feil" veg, men det var sikkert riktig.  Fant etter en liten time ut at jeg måtte snu og kjørte ned igjen og opp på Col de la Colombiere, 

 

Utsikt fra Colombiere

 

Bildebeviset

 

Fin utsikt fra den toppen.  Var litt siten mot slutten der.  Jeg syklet for det meste helt allene, men fikk selskap av Elin og Henrik på turen hjem.  Spiste noe bufee middag på en resturant.  Mat, men ikke den helt store opplevesen.  Desserte var god.  Vinen var rød. 

 

 

08.08.10                 La Clusaz – Bourd St. Maurice 93 km 2378 høydemeter

 

 

Frokosten var fin, et par varianter av corn flakes, croasanger og et par biter av baguetter.  Ikke helt i smak.  Gutta som var reiseledere hadde heldigvis vært på tur før og hadde med norsk kornblanding.  Det smakte sammen med noe yogurt.  Kom oss avgårde klokken 09:00.  Startet rett i bakke og ble nesten sist opp til Col des Aravis og nedkjøring og så opp igjen til Col des Saisies.  Spiste lunch på toppen. 

 

Toppen

 

 

Normal lunch

 

 

Utsikt over landsby

 

 

Utsikt

 

 

 

Elena på toppen

 

Litt utsikt.

 

Kjørte ned allene og be ikke tatt igjen av så mange siden de hadde en kafe stopp underveis til Cormet de Roselend. 

 

Henrik på toppen.

 

 

Byen var veldig fin, men vanskelig å finne matbutikk for å få noe proteinrikt etter turen.  Middagen i dag var god. Spiste en salat med røkt and og and med honningsaus og fløtegratinerte poteter.  Dette var mat. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09.08.10         Bourg St. Maurice til Saint-Jean-de-Maurienne, 100 km - 2174 høydemeter

 

Col de la Madeleine var det store målet for dagen.  Syklet først opp en liten bakke før ok nedkjøringer til en landsby.  GPS-en var ikke helt godvenn med meg.  Den sendte oss ut på en forvillet tur.  Vi fant frem til slutt og spiste lunch i bunnen av bakken.  Det var 1600 høydemeter opp.  De gikk rolig og fint.  Hushovd og dag O2 var nevnt i bakken.

 

 

Slikt var vi plaget med.

 

 

Stadig ”stor”.

 

 

Kjørte forbi en fransk dame som så sliten ut.  Hadde gått tom for vann rundt 300 høydemeter under toppen.  Ofret innholdet i drikkeflasken min til henne.  Fin utsikt til Mt Blanc, skulle ha vært der.

 

 

 

Innimellom var det litt bratt.  10% neste kilometer.

 

Utsikt fra Madeleine, Mt. Blanc

 

 

 

Fin nedkjøring til landsby. Merket jeg var skikkelig solbrent på rygg/nakke.  Kunne ikke bruke drikkeflaske skjorten mer.  Spiste igjen helt ok mat, men ikke som i Bourd St. Maurice.   Bra for Nina at Henrik likte fisk. 

 

 

 

 

10.08.10         Saint-Jean-de-Maurienne til Alpe d'Huez, 95 km - 3032 høydemeter

 

Monster dagen med 3000+ høydemeter og Alpe d'Huez.  Først opp til Col du Mollard, ca 1000 meter, så til Col de la Croix-de-Fer (2068 moh) og til slutt monster etappen, Alpe d'Huez.  Surret litt pga GPS-en ville ha meg ut på grussti og kom nesten sist til første toppen.  Frem til den andre toppen hvor vi spiste lunch var alt som normalt. 

Litt bakker

 

 

Børre på topp nr 2.

 

 

Nedkjøringen fra toppen var tøff, skikkelig bratt enkelte steder.  Kjørte allene til Alpe d'Huez og opp på 1:20 min, selv om jeg syklet på en del var jeg rundt midten av de som syklet opp.  Armstron klarte det på 39 minutter når han var i toppform. Bare 22 serpentinersvinger.  Kjøpte et sett sykkeltøy på der oppe.   Middagen ble utsatt til klokken 8 slik at vi kunne spise sammen med Svend som hadde sjekket utsikten og spist lunch på i en annen landsby høyt oppe i et fjell. 

 

Målet var tydelig markert.

 

Etter å ha forsert Alpe D’Huez

Leo fortsatt ved godt mot etter å som normalt ha slitt en time eller så mer enn de fleste andre.  Ikke mindre enn imponerende å ha gjennomført alle Bergodal sine turer i fjellene og startet på runde to.

 

 

 

 

 

 

11.08.10         Alpe d'Huez til Grenoble, 91 km - 1422 høydemeter

 

 

Merket at jeg ikke hadde ligget med bena høyt hele dagen.  Etter frokost ble det en rolig fototur nedover.  Noen bilder hadde nok blitt bedre på ettermiddagen da jeg hadde hastverk opp. 

 

Utsikt under nedkjøringen

 

Bratt

 

Svinger

 

Utforsveisen til Linda.  Håret kom opp i hjelmen. 

 

 

 

Turen gikk i ok tempo nedover til foten av fjellet.  Bakken var HARD. mer enn 10% normalt og noen ganger opp i 15%.  Ikke noe hvilestrekk de første 1000 høydemetrene. 

 

Vi var neppe mer slitne halvegs enn her. 

 

 

 

 

 

Ekstremt morrosom nedkjøring.  Var oppe i 73 km/h.  Syklingen inn til Grenoble var ok, litt navigasjonsproblemer i selve sentrum, men fant hotellet fint.  Satte syklene inn på et rom med laken som ekstra teppe. 

 

 

Det smakte

 

Sykklene ble godt tatt vare på på hotellet. 

 

Middagen var på hotellet. Igjen mest foring. 

 

 

 

 

 

 

12.08.10 Grenoble til Luc-en-Diois, 131 km - 2212 høydemeter

 

 

Startet dagen mrf rolig syling i kulturlandskap til første bakken startet.  Fikk lyst til å sykle i dag og skippet bananstoppen.  Ble som normalt tatt igjen av en del, men da det nærmet seg toppen var Nina og Per lystne på å ta igjen de fremste.  De hang på et stykke og jeg tok igjen gjengen like før spurten mot toppen Saint-Nizier-du-Moucherotte, startet.  Ble normalt stiv etter slike stopper og syklet bare videre gjennom fint kulturlandskap i høyden 

 

Kulturlandskap

 

 

Koselig landsby like før vi spiste lunch

 

 

 

Var litt i tvil da jeg kom til toppen.  GPS-en viste 100 km igjen, men det var bare 18. Husket heldigvis navnet på hotellet og plottet det inn på GPSen før nedkjøringen. 

 

Nedkjøring fra toppen.

 

 

 

Ble tatt igjen av Svend.  Prøvde å lære litt utforteknikk av ham, men han kjørte fra.  Den uheldige mannen falt i en sving og kuttet seg litt stygt på albuen.  Han kom seg opp og kjørte nedover igjen som han skulle ha stjelt sykkelen.  Klarte å henge meg på og vi var oppe i 77 km/h.  Fikk endelig Guiness da vi kom fram.  Vi bodde i Die, et veldig fint sted med mange trange gater og gamle bygninger.  Spesielt fin kirke. 

 

 

 

Spiste middag på et irsk sted.  Det var varianter av kjøtt og chips.  Ikke helt bra.  Linda var nok minst fornøyd med innbakte froskelår.  Smakte helt fryktelig.  Det skulle vært straffbart å serveres likt, ihvertfall i Frankriket. 

 

 

 

13.08.10 Luc-en-Diois til Aurel, 104 km - 2006 høydemeter

 

Dagen med de mange fjell.  Syklet rolig ut fra Die.  Turen i dag var lang og med mange småtopper, Col du Prémol (964 moh), Col de Pommerol (1081 moh), Col de Soubeyrand (994 moh), Col de Peyruergue (795 moh) og til slutt til Col d'Aulan (845 moh).

 

 

Syklet allene, mest i front da jeg ikke stoppet sammen med de andre og lunchen, orket ikke å bli mer stiv i musklene av stopp, ille nok med nedoverbakkene.  Landskapet var fint mest kulturlandskap.

 

Typisk landskap

 

 

 

 Enkelte fine partier og fine bygninger.  Værst var det egentlig at jeg trodde det var 4 topper og opp til Aruel, men det var 5 topper og opp.  Slet litt med motivasjonen mot slutten. 

 

 

Turen var nesten over og noen drakk litt øl og mer vin til maten.  Dagen etter fikk de merke hvorfor setningen ”Det er bedre med fest etter slitet enn slit etter festen” har mening.  God mat, kannin, ble servert av noen som tydligvis forsto at service er en måte å tiltrekke seg kunder på.  Her kunne personalet skikkelig engelsk. 

 

 

 

14.08.10  Aurel til Bedoin, 52 km - 1592 høydemeter

 

 

Dagen var dagen for turen til Mt Ventoux.  Det regnet voldsomt da vi spiste frokost og roet seg til vi syklet.  Bra med regn slik at det ikke ble for varmt som på de andre dagene.  Skulle kanskje ha hatt på skoovertrekk, men det gikk med tørre ullsokker på toppen.  Morro nedkjøring i full fart. 

 

 

Nede i Bedoin var det å pakke sekken og sykkelen.  Noen spiste (god) mat før vi brukte over 5 timer på en 3 timers tur til Nice.  Kjedelig og uforståelig hvorfor det skulle være stor trafikk på en lørdags kveld. 

 

 

 

Kanskje det blir en lignende tur en annen gang.  Fortrinnsvis på Mountain Bike.  Kanskje i Alpene, men helst i Himalaya.  Uansett, denne turen kan ikke sammenlignes med turen til Nepal, www.joo.no